Jak dřevěnou podlahu správně udržovat?

Jelikož je dřevo přírodní materiál, reaguje na vlhkost a změnu teploty. Proto je nutné starat se o tuto podlahu jen vlhkým, dobře vyždímaným hadrem. Kontakt s vodou může totiž způsobit nepříjemnou situaci, tzv. dilataci, což vede k popraskání povrchové vrstvy laku a trhání jednotlivých lamelek.

Z tohoto důvodu si musíme dávat pozor na vlhkost v našem obydlí, čím ochráníme nejen podlahu, ale také naše zdraví. Vlhkost se může zvednout zejména v novostavbách. Ideální je ji udržovat na 40 – 60 %. Ale pozor i na nízkou vlhkost a to zejména v zimním období, kdy je největší topná sezóna. Vlhkost by rozhodně neměla klesnout pod 30 %. Dochází pak k sesychání a tvorbě trhlinek mezi jednotlivými lamelami.

Důležité je taky dávat si pozor na písek a hrubé nečistoty, které mohou dřevěné podlahy nenávratně poškodit. Jednou za pár let dřevěná podlaha vyžaduje renovaci, což znamená kompletní přebroušení a nalakování. K tomu budete potřebovat laky, oleje a další příslušenství. Nejlepší volbou je přenechat tuto starost nám, rádi Vám s renovací podlahy pomůžeme. Pokud se budete o podlahu dobře starat, vydrží po generace!