Jaké jsou typy dřevěných podlah?

Dřevěné podlahy jsou nejoblíbenější podlahovou krytinou, jelikož se jedná o přírodní materiál, který vdechne každému interiéru jedinečnou atmosféru. Dřevěné podlaha vyniknou v každé místnosti, ať už půjde o rustikální ložnici nebo moderní obývací pokoj. 

Dřevěné podlahy mají spousty pozitivních vlastností. Jedná se o velmi stabilní materiál. Dřevo má výborné izolační vlastnosti, nezadržuje prach, dobře absorbuje vlhkost a navíc dokáže působit velmi útulně. 

Masivní dřevěné podlahy 

Velmi oblíbeným typem dřevěných podlah jsou masivní dřevěné podlahy. Tento typ podlahy je vyráběn převážně z celistvého kusu dubu v síle 1014 a 21 mm. Masivní dřevěné podlahy jsou příjemně hřejivé, praktické a hospodárné. Jsou také velmi oblíbené pro jejich nezaměnitelný přírodní vzhled, který dokáže prozářit celý váš domov. 

Parkety

Dřevěné parkety jsou vyrobené a seskládané z menších kusů dřevěného materiálu. Dříve byly parkety podlahovou krytinou pro vyšší společnost, postupem času si tento exklusivní image zachovaly. Důkazy můžete nalézt na mnoha českých hradech a zámcích, kde jsou parkety položeny i několik staletí a vypadají stále jako nové.

Velkou výhodou dřevěných parket je jejich dlouhá životnost, odolnost, trvanlivost a snadná renovaceŽivotnost parket je opravdu velmi dlouhá, zpravidla desetiletí až staletí. Jedinou nevýhodou dřevěných parket je jejich vyšší pořizovací cena. 

Prkenné podlahy

Prkenné podlahy jsou technicky nejjednodušším provedením dřevěné podlahy. Podlahu můžete díky její tloušťce snadno renovovat. Prakticky se jedná o prkna, která jsou přikládána vedle sebe bez konstrukčního spoje na podlahové trámy (tzv. polštáře), ke kterým se přibijí nebo přišroubují. Pokud není dřevo řádně vyschlé, prkna sesychají a vytváří mezi sebou široké mezery.

Dřevěné podlahy třívrstvé

Dřevěné podlahy třívrstvé jsou kombinované s jinými druhy materiálů a nabízejí výhody oproti masivním dřevěným podlahám. Jsou méně náchylné na tvarové změny vznikající změnou klimatu v místnosti.

Pokládka dřevěných třívrstvých podlah je prováděna plovoucím způsobem, proto jsou také nazývány jako plovoucí podlahy. To znamená, že dřevěné podlahy nejsou fixovány k podkladu, ale pouze ve spojích, buď v lepením nebo skládáním v suchém zámku.