Jak položit vinylovou podlahu?

Vinylová podlaha je moderní podlahová krytina, která se těší stále větší popularitě, a to díky své odolnosti vůči poničení či opotřebení, snadné údržbě nebo skvělé zvukové izolaci. V dnešní době je možné vybírat vzhled vinylové podlahy z široké škály dekorů, které věrně imitují dřevo, kámen či dlažbu, nebo z různých netradičních vzorů, jež odpovídají aktuálním trendům. Vinylové podlahy jsou také vhodné pro alergiky a podlahové vytápění.

Pokládka vinylové podlahy

Pokud jste nalezli a zakoupili vinylovou podlahu, které splňuje všechny vaše požadavky, je načase přejít k její pokládce. Pokládka vinylové podlahy není nikterak složitá, avšak je nutné dodržet postup podle zvoleného typu krytiny:

  • klasické lepené vinylové dílce
  • zámková vinylová podlaha
  • samolepící vinylová podlaha

Klasické lepené vinylové dílce

Před samotnou pokládkou lepených vinylových dílců je nutné, aby byl podklad zbaven všech nerovností. Musí být dokonale hladký a rovný, jelikož všechny nerovnosti, které na podkladu zůstanou, se po položení nové podlahy prorýsují na její povrch.

Klasický vinylový dílec je přibližně 2 mm silný plát a za pomoci speciálního podlahářského lepidla je přilepen k nachystanému podkladu. Při tomto typu pokládky je potřeba jistá znalost technologických postupů. Při lepení je opravdu důležité nanést správné množství lepidla, což může být velmi těžké. Dalším kritickým bodem je odhadnutí, kdy je lepidlo dostatečně odvětrané a připravené k položení krytiny. Pokládku klasických vinylových dílců je tedy vhodné svěřit spíše do rukou profesionálů.

Zámková vinylová podlaha

Zámková vinylová podlaha, která je známá rovněž jako plovoucí vinylová podlaha, je díky své jednoduché pokládce stále oblíbenějším řešením. Při výrobě se přistoupilo ke dvěma způsobům.

Prvním z nich je nalepení krytiny na nějakou pevnou podložku. Konstrukčně se jedná o stejný vinyl, který je určen pro celoplošné lepení, pouze s tím rozdílem, že je tato vrstva umístěna na pevném nosiči, ve kterém je následně vyfrézován zámek. Dílce se pak do sebe jednoduše zacvaknou. Nevýhodou je, že tento typ přichází o jednu ze zásadních vlastností vinylových podlah – odolnost proti vlhkosti.

Druhou variantou jsou silné dílce, které mají zvýšenou tloušťku a vyztužení podkladové vrstvy. Podobně jako plovoucí podlahy, jsou opatřeny zámkem, který byl díky silnému vyztužení vyfrézován přímo do samotné vinylové krytiny. Výsledkem je tedy stabilní krytina s mimořádnou odolností vůči vlhkosti, čemuž ovšem odpovídá také cena.

Samolepící vinylová podlaha

Samolepící vinylová podlaha je velmi jednoduchá na pokládku a je tedy optimálním řešením pro ty, kteří si ji chtějí položit opravdu sami. Při pokládce samolepící vinylové podlahy není zapotřebí žádných zvláštních znalostí z oboru nebo podlahářského nářadí.

Každý dílec je opatřen samolepící vrstvou. Ta je překryta slupovací folií, kterou stačí při pokládce sloupnout. Dílec poté přitlačíme k očištěnému a hladkému podkladu. Pokud si netroufáte ani na jeden z uvedených postupů, neváhejte kontaktovat odborníky, kteří vám zajistí profesionální pokládku vaší nové podlahové krytiny.