Jaké druhy koberců je možno použít v exteriéru?

Milujete koberce a mrzí vás, že je nemůžete umístit také pod pergolou nebo na balkoně? Už nemusí! Existuje spousta koberců, které díky svým speciálním vlastnostem mohou být umístěny na terase i v zahradě. Kdo říká, že koberce ven nepatří, neví, o co přichází. Ale které druhy koberců můžeme použít v exteriéru a které naopak ne?

Vlastnosti exteriérových koberců

Venkovní koberce jsou vystavovány daleko náročnějším podmínkám nežli koberce interiérové. Na koberec budou působit rozmary počasí - déšť, sníh, ostré slunce, apod.  Aby byl koberec použitelný také v exteriéru musí mít tedy určité vlastnosti, které zaručí, že ho intenzivní světlo či pár kapek deště ihned neponičí.

  • Koberec by měl být vyroben z nenasákavého a nesmáčivého materiálu, který je výrazně odolný vůči vodě i vzdušné vlhkosti.
  • Zároveň by měl mít zvýšenou odolnost proti propálení, protžení a dalšímu poničení.
  • Důležitá je také odolnost proti UV záření. Ta by měla zaručit barevnou stálost koberce.
  • Dále by měl být nenáročný na údržbu. Materiál, z něhož je vyroben, by měl být odolný proti zašpinění.

Umělá tráva

Jeden z typů venkovních koberců se nazývá venkovní nebo umělá tráva. V posledních letech se umělé trávníky dostávají stále více do popředí, protože jejich údržba je velmi jednoduchá. Navíc jsou příjemné na dotek, skvěle poslouží i v okolí bazénu a jsou maximálně bezpečné pro děti.

Typy travních koberců

  1. Umělý trávník s nižším vlasem - koberec ideální pro terasy, balkony nebo verandy. Je na dotek velmi příjemný a prakticky bezúdržbový.
  2. Umělý trávník s vyšším vlasem - vhodný na střešní terasy a balkóny. Na dotyk připomíná skutečnou trávu a má velmi příjemný nášlap.
  3. Umělá tráva k bazénu - travní koberec s nejnižším vlasem a hustým podrostem. Zadržuje minimum vody a brání zanášení nečistot do bazénu.

Koberce z přírodních vláken

Do venkovního prostředí jsou vhodné také koberce z přírodních vláken. Koberce z bambusového, kokosového i sisalového vlákna jsou odolná vůči vodě i vzdušné vlhkosti. Bez obav je můžete nechat venku pod pergolou. Pouze při dlouhých deštích je raději srolujte a uložte na kryté místo, kde zbytečně nezvlhnou.